-Saauwnaa

Eindelijk naar de sauna geweest vandaag, heerlijk. Lekker alleen even goed rust. Ruim een jaar nam ik me het telkens voor om er heen te gaan en zonder duidelijke reden deed ik het niet. Maandag is eigenlijk  m’n Yoga dag maar ondanks ik ietwat geïrriteerd raakte en de vriend uitmaakte voor negatieveling toen hij zei: pas je wel op voor je rug oudje, had ik elke keer behoorlijke rugpijn tijdens en de dagen na Yoga. Alsof er iemand achter me stond met een pijl en boog en meerder pijlen in m’n rug schoot tijdens de les. Ben een mannetje en laat me natuurlijk niet zomaar door de eerste de beste wat wijs maken Maar goed ik dwaal zoals gewoonlijk weer af..

Sauna, Heerlijk en alleen, ff rust. Sauna Den Ilp besloot ik.  Vroegar vaak geweest, maandag, zal wel rustig zijn. Hups op de motor, door de regen, naar Den Ilp. Hopla langs de slagbomen bij de ingang met de motor, motor parkeren en naar binnen.  Badjas aan, polsbandje om is voor kluisje, drankjes en hapjes, na afloop afrekenen. Douchen, en als eerste naar de stoom sauna. Helemaal niemand, heerlijk, wat een top leven heb ik toch. Lekker zweten, beetje buiten afkoelen, wat baantjes in het buitenbad zwemmen, weer naar binnen, scrubben, auw, auw daarna bij het douchen. Duik in het binnenbad, bubbelbad, kruidensauna. Op en top genieten. Hmmm, best wel trek in iets, maar weet ook dat het slecht is om tijdens de sauna wat te gaat eten; bloed gaat naar maag en darmen. Toch besloot ik een waldkorn broodje met geitenkaas te nemen. Viel zwaarder dan ik had verwacht en stort wat in. Loop naar het lounge gedeelte waar overheerlijke stoelen staan, stap er in, druk op wat knoppen aan de zijkant en eerst gaat m’n rug naar achteren en daarna vind ik de knop om de benen omhoog te laten gaan. Wat een genot, ik voel dat ik m’n ogen nauwelijks kan open houden, waarom tegen vechten denk ik, slaap wel vaker in de middag op de bank en word meestal uurtje daarna wel weer wakker. Ben bijna in dromenland..

AOOW, MOT JE KAAIKEN, CURACAOWW, SEVEN DAGEN VOOR MAAR SEVENHONDERDVAAIFTIG EURO, DAT KOST NIET DUUR, TOCH? Ik open een oog en zie moeder (70) met dochter (45) tegenover mij. Moeder heeft krant van vorige week zaterdag in de hand en gaat zitten in de luie stoel. Dochter pakt ook een deel van die krant en gaat naast haar zitten, inspecteert de knoppen en gaat , net al ik, in de uiterste luie stand van de stoel. Kijkt even naar de advertentie die moeders liet zien en zegt: Ja, heerlijk hoor Curaçao. Ik denk; Ach wat lief van die dochter dat ze haar moeder meeneemt naar de sauna. Sluit mn oog weer en wiebel wat met m’n rug om nog net even wat lekkerder te kunnen liggen.

WAT VIND JE VAN DEZE BANK, MOOI HE, EN DAT TAFELTJE PAST ER OOK GOED BAAI.. Dochter laat haar krant zakken en zegt: Mooi hoor. Zie dat zij  het spotje wat boven de stoelen zit aan heeft gedaan en bedenk me; Die zitten daar natuurijk om de gasten die naast je liggen niet te storen als jij wil lezen. Top sauna, details, daar houd ik van. MEUBEL BOELEVART LAAIDSENDAM, WAAR LIGT DAT?. Vlakbij Den-Haag antwoord dochter. ….IS DAT VOOR OF NA ROTTERDAM? Nee, net voor Den-Haag……. 30 seconden later.   0,70 CENT VOOR EEN BLIKJE AAISTEE BAAI DE DIRK, JIJ HOUDT TOCH VAN AISTEE? ALLEEN OP DE DONDERDAG DEZE AANBIEDING, MOET IK DONDERDAG WAT BLIKJES VOOR JE MEENEMEN? Is het met of zonder prik? ik hou niet van prik. STAAT ER NIET BAAI, VREEMD HE. HOEVEEL BLIKJES WIL JE? Doe maar een stuk of tien.. ……….OW, MAXIMAAL ACHT PER KLANT STAAT ER BAAI, NA, HAAL IK DONDERDAG ACHT BLIKJES VOOR JE, OK?

Ik druk op de knoppen en kom langzaam weer overeind en verlaat de lounge ruimte. Loop naar buiten en zwem opeens 10 baantjes borstcrawl stap uit het water, zie een man lopen met een sigaret in zijn mond. Wat heb ik zin om van die man een sigaret te bietsen maar doe het toch maar niet. Loop weer naar binnen, kijk op de klok zie dat ik al ruim 2,5 uur in de sauna ben. Binnen 3 uur betaal je minder en ik besluit de sauna te verlaten. Rijd in de stromende regen terug naar huis, opern de deur  staat daar ’n liefje me op te wachten, kijkt me aan, maauwt wat en ze krijgt wat te eten en eet dat luidt knorrend op. Top leven heb ik, TOCH?